搜索
热搜: 活动 交友 discuz

[灌水] 趣怪的粤语歇后语

阿茂整饼----无果样整果样
(据说阿茂係广州西关一间茶楼嘅制饼师傅,佢为人老实,工作勤力,每日佢完成自己本职工作之后,都会到铺面巡视,睇睇边D饼就快卖完,或者已经卖完啦,咁佢就会即刻返翻厨房重新整D。唔会令客人空手而回,因此深受食客赞赏。而“阿茂整饼”就引申出“无果样整果样”(即阿茂做饼——哪样没有就做哪样)。
现在这句话有两个含义:
1、称赞某人富于创新精神,如莱特兄弟就係因为人类冇飞机先发明咗飞机,我地就可以讲莱特兄弟“阿茂整饼——无果样整果样”。但已经好少人会咁天真嘅认为啦,为免同其他人有口角,最好都係少用。
2、比喻某人冇事做就揾嘢搞。(贬义,闹人嘅说话)。约定俗成矣!冤枉你啦,阿茂!

年三十晚谢灶----好做唔做
谢灶又叫“送灶”或“祭灶”。农历十二月二十三日晚,俗称小年夜,D人为咗表示对灶君一年来保佑各家各户灶火不断、饮食平安嘅谢意,係灶君翻去向玉皇大帝述职果阵,特登同佢饯行。
谢灶要摆设贡品,主要有:一碗清水,一碗白米,几碌带尾叶嘅甘蔗,仲有炒米饼、柑桔、红糖同一封利是,以及一份“灶君疏”。大意係向灶君请罪,请佢上天言好事,下界保平安。年三十晚又叫“除夕”不宜谢灶。
年三十晚谢灶----好做唔做,比喻:“做不应该做的事”或“该做的事不做”。

阿崩叫狗----越叫越走
解释1:阿崩唔係人名,係指崩嘴嘅人。崩嘴嘅人声音异于常人,叫狗果阵,狗觉得异常,唔敢向前;阿崩心急,又係大叫嘅同时加D动作,只狗大惊,就走开咗。比喻做事方法唔对头,往往事与愿违。
解释2:阿崩即係裂唇人士,係发粤音“狗”果阵,往往畀人听成“走”!D狗只好越叫越走咯。
解释3:阿崩其实係阿宾!阿宾就係“吕洞宾”。老广太有人情味啦,连神仙都“称兄道弟”,(普通话入边有“狗咬吕洞宾---不识好人心”。试谂,“狗”点知“阿宾(崩)”嘅好心,当然阿宾越嗌佢,只狗就越跑啦。比喻就係(“被叫者”)唔明白自己嘅苦心,唔了解情况。

黄皮树鷯哥──唔熟唔食
黄皮係热带、亚热带水果,有酸、甜两个品种,都可以生食。但係层皮仲好青未熟果阵,就会酸到人挤眉弄眼。“鷯哥”係一种会模仿人类讲嘢嘅鸟类,智商高,会只挑成熟嘅果子吃掉。引申义就係用来描述果D专门呃熟人嘅衰人。

“邓”家婆打仔──睇你走去边
“邓”家 = 蛋家。係历史上,蛋家人係一个比较特殊嘅群体,指嘅係过去广东、广西、福建、海南沿海一带嘅水上居民。佢地以船为家,以捕鱼同水上运输为业。因所居住嘅鱼船外形极似蛋壳,因而俾人称为“蛋家”,相应嘅就有咗蛋家人呢个讲法。因为船在河(或海)上,蛋家仔除非跳海,否则无处可逃,唯有认打!

陆荣庭睇相──唔衰摞来衰
民国初,广西有一个军阀叫陆荣庭,后来佢畀其他军阀排挤,逼迫到咗广东,并係广州任职。有一日,佢化装成乞衣睇相,目的係睇睇有冇人识得佢。当他揾到一个算命先生睇相果阵,算命先生即刻识出他,但算命先生有意奚落陆荣庭,就对佢讲:“你今世都係乞衣命,你只能做乞衣,你生出来就係做乞衣嘅命。”
陆荣庭听后,顿时火冒三丈,但又唔可以发作,就咁走咗。之后,陆荣庭睇相嘅事就成为咗当时嘅笑话。

阿超着裤-----焗住上
民间故事:以前有个叫阿超嘅肥仔,好怕热,在屋企只着住底裤。要出街就要着长裤,佢就会大叫“焗住”。后来就成为俗语,即係无可奈何咁顶硬上!

学习了

本帖子中包含更多资源

您需要 登录 才可以下载或查看,没有账号?立即注册